Faitmain – Faitcoeur

Handmade - Heartmade

Done with my hands, from the bottom of my heart


Jul

2010

Squirrel cake


Tuto ecureuil6
This cake is without flour, so it’s gluten free !

– 5 white eggs
– 4 tbsp (60 g) granulated sugar
– ½ cup (150 g) almond powder
– ½ cup (150 g) confectioner sugar
– 1 cup (250 g) softened butter
– 1 cup (250 g) praline paste




Pre-heat oven 350°F.

Beat egg whites until foaming.
Add granulated sugar and keep beat a while.
Add gently the mixture of the almond powder and the confectioner sugar.



Tuto ecureuil1
Pour half dough in a buttered and floured pan (take care, the cake sticks a lot to the pan).
Cook in oven for 15 min.

If you don’t have twice the same pan, cook in two times.

Remove from the pan and transfer the cake to wire rack and cool completely.



Tuto ecureuil2
While cake is in the oven, mix praline paste and soft butter (not melted !!) up to a homogeneous dough… and don’t eat it !



Tuto ecureuil3
Spread 2/3 praline onto the first cake.



Tuto ecureuil4
Cover with the second cake and spread with the praline rest (onto the top and the sides).

Put in the fridge.



Tuto ecureuil5
Prepare your homemade almond paste (recipe HERE).
For the decor, look at the tuto HERE.

I know it’s hard, but the cake is wonderful after a whole night into the fridge.

Leave a Reply

(mandatory)

  • Estelle

    02 Dec 2012

    Je ne pense pas que ce soit la vraie recette, dans la vraie recette c’est une crème au beurre un peu plus compliquée il me semble… :-)
    mais c’est vrai que c’est délicieux…

    Reply
  • Paupau

    28 Aug 2012

    Bonjour,
    Est-ce la vraie recette de l’écureuil de la patisserie Pelen dans le Jura ???
    Merci :)

    Reply
    •  

      28 Aug 2012

      Les connaisseurs sont démasqués !!
      La meilleure chocolaterie que je connaisse, dommage je suis trop loin de Lons le Saunier et de Lyon pour m’approvisionner.
      Cette recette me vient de ma belle-soeur qui est également une adepte de leur “Etoile” (et une allergique au gluten).
      Il faudra que je lui demande.
      Croquez un praliné en pensant à moi, je suis en manque….

      Reply
  • Scroll